Zafer Bayramı - Sărbătoarea Victoriei

 Astăzi, 30 august,Turcia marchează cea de-a 99-a aniversare a Zilei Victoriei.


Ce se comemorează de Ziua Victoriei?

- Cu ocazia acestei zile se sărbătorește victoria de la Dumlupınar, din 1922, prin care Războiul greco-turc 1919-1922 (cunoscut și sub numele de Războiul de Independență al Turciei) a fost câștigat de către turci. Astfel, aceasta victorie a culminat cu formarea Republicii Turcia ca o tara independenta. 

- In aceeasi zi se sarbatoresc si fortele armate turcesti.

- De asemenea, cu această ocazie este comemorat comandantul-șef al Războiului de Independență al Turciei și fondatorul Republicii Turcia, Mustafa Kemal Atatürk, precum și soldații care au luptat în acest război.

Context istoric:

Duminică, 27 august,  orașul Afyonkarahisar a fost eliberat de Divizia a 8-a. În bătălia care a continuat pe 28 și 29 august, cea de-a 5-a divizie a inamicului a devenit ineficientă.

Comandanții, care au evaluat situația în noaptea de 29 august, au decis să ia măsuri imediate și să încheie ofensiva într-un timp scurt și au fost luate măsuri pentru a se asigura că planul a fost pus în aplicare la 30 august fără probleme.

În ajunul celei mai importante victorii a armatei turcești în războiul de independență, comandantul-șef Mustafa Kemal Pașa a ordonat trupelor să atace la Zafertepe Çalköy în dimineața zilei de 30 august. În bătălia de la Dumlupınar, turcii au înconjurat și distrus complet trupele grecești de pe ambele părți ale drumului Alliören, Keçiler, Pârâului Kozıltaş.


Cum se sărbătorește?


- Este o sărbătoare națională, zi liberă.

- Sunt organizate ceremonii și parade militare la monumentele lui Mustafa Kemal Atatürk
- Ceremoniile încep dimineața la 07:00 pe 30 august și se termină la 24:00. La ora 12:00, în capitală se trag douăzeci și una de focuri de tun.



-  Președintele Turciei, precum și alți oameni politici, vizitează mausoleumul lui Atatürk (Anıtkabir) și depune coroane de flori

- Pe bulevarde și la geamurile caselor sunt arborate steaguri ale Turciei de dimensiuni imense

Cu ocazia acestei sărbători se urează Zafer Bayramınız kutlu olsun!



Comentarii

Postări populare

❗ Prima lecție de limba turcă 📚😍

🇹🇷❗️📚 Lecție nouă - Adjectivul în limba turcă - Duygular = Stări de spirit