19 Mai - Ziua Comemorării lui Atatürk, a Tineretului şi Sportului🇹🇷⚽️🏓🏋️‍♂️

 




Astăzi este sărbătoarea națională a Turcei și anume Ziua Comemorării lui Atatürk, a Tineretului şi Sportului.🇹🇷 Se împlinesc 102 ani de la începerea Războiului pentru Independență.

Evenimente din 19 mai :

- 19 mai 1881 - ziua oficială de naștere a lui Mustafa Kemal Atatürk, întemeietorul și primul președinte al Republicii Turcia. Data de naștere adevărată nu se cunoaște.

- 19 mai 1919 - Sosirea lui Atatürk în orașul Samsun ( nordul Turciei) și începerea Războiului de Independență împotriva intervenției străine.
Cei care au format mișcarea pentru independența națională au fost tinerii. Astfel, soarta țării a fost în mâna tinerilor.



Cum se sărbătorește?

Steagul Turcei este arborat în balcoanele turcilor, dar și în parcuri, magazine și instituții publice, alături de portretului lui Atatürk.

- se organizează diverse competiții sportive și marșuri în toate orașele Turciei

- Au loc festivități în marile stadioane unde participă toată comunitatea. Elevii recită poezii, susțin programe artistice și mărșăluiesc.



- Au loc ceremonii oficiale

- Se depun flori la Mausoleumul lui Atatürk ( Anıtkabir) din Ankara



                       



Ziua Comemorării lui Atatürk, a Tineretului şi Sportului în Romania

Ca în fiecare an, astăzi Ambasada Turciei a depus un omagiu la monumentul lui Mustafa Kemal Atatürk din București.

Personal, am dorit să-mi arăt respectul și compasiunea față de întemeietorul Republicii Turcia, Mustafa Kemal Atatürk, cât și față de martirii și eroii din timpul Războiului de Independență. ,

Pentru cei care doresc să viziteze, monumentul lui Mustafa Kemal Atatürk din București se află pe Calea Victoriei lângă Teatrul Odeon.



Eroii nu pot fi uitati ! = Kahramanlar unutulamaz !

19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramınız kutlu olsun ! - Vă doresc o sărbătoare fericită a Comemorării lui Atatürk, a Tineretului şi Sportului !






Comentarii

Postări populare

❗ Prima lecție de limba turcă 📚😍

🇹🇷❗️📚 Lecție nouă - Adjectivul în limba turcă - Duygular = Stări de spirit