Primul alfabet turcesc

Încep prin a vă anunţa că următorul articol va fi despre practica limbii turce contemporane.
Am ales să discutăm astăzi despre istoria alfabetului turcesc pentru a ne familiariza cu istoria gramaticii limbii turce.  
                                             


                                                                                     

Câte tipuri de alfabete au folosit turcii? 

Numărul cunoscut de alfabete utilizate în istoria turcă până astăzi este considerat a fi 5. În ordine cronologică avem : - alfabetul orhono-ieniseic
                                - alfabetul uigur
                                - alfabetul chirilic
                                - alfabetul arab
                                - alfabetul latin

Care a fost primul alfabet turcesc?

Așa cum am aflat din articolele anterioare, primul popor turcic a fost cel al turcilor celești ( Gök-Türk). Aceștia au format primul alfabet turcesc numit alfabetul orhono-ieniseic. Numele de orhono-ieniseic provine de la numele zonei în care trăiau turcii celești ( zona fluviilor Orhon și Yenisey din Munții Altay).
Acest alfabet a fost numit de către europeni alfabet runic, prin analogie cu vechiul alfabet germanic (runic) care avea caractere aproximativ asemănătoare. 



Când și cine a descoperit alfabetul orhono-ieniseic? 

Inscripțiile orhono-ieniseice au fost descifrate la sfârșitul secolului XIX - începutul secolului XX de către un lingvist suedez pe nume Wilhelm Thomsen. 


Particularitățile alfabetului orhono-ieniseic

Alfabetul orhono-ieniseic are caracteristici unice. Conform studiilor făcute, acest alfabet este format din 38 de litere. Este format din 4 vocale, 26 de consoane și 8 litere compuse. Numărul mare de consoane se datorează faptului că, uneori acceasi consoană era scrisă în mod difert în funcție de combinația vocalică în care se afla, pe când vocalele nu erau scrise mereu. Scrierea era de la dreapta la stânga, iar cuvintele erau despărțite prin 2 puncte. Nu există alt semn de punctuație decât acest semn. Nu există majuscule.


  Studiile au arătat că literele din alfabetul orhono-ieniseic au apărut din imagini cu obiecte și creaturi care sunt comune în cultura turcească. De exemplu, cuvântul arc este scris în alfabet cu un semn în formă de arc. O literă care înseamnă capră în turca veche este o formă similară cu imaginea caprei.
scriere în alfabetul orhono-ieniseic însoțită de steagul turcilor celești


Comentarii

Postări populare

❗ Prima lecție de limba turcă 📚😍

🇹🇷❗️📚 Lecție nouă - Adjectivul în limba turcă - Duygular = Stări de spirit