Cine sunt turcii?

În primul articol destinat culturii turcești, am ales sa vorbesc despre originea turcilor. Căci, pentru a înțelege un popor este important să-i cunoaștem originea și tradițiile.



De unde vine cuvântul ''TURC''?

Avem urmatoarele ipoteze :

1. Secolul XIX : etimologul maghiar Arminius Vambery consideră că, cuvântul Türk provine din radacina tür- türemek = a se forma, a se răspândi. Acesta susține că formele initiale ale etonimului Türk ar fi fost Türük/ Törük.

Procedeul de formare a cuvântului este productiv în limba turcă. Astfel avem : yörük – yürük = cel care merge, nomad; care ar fi provenit din urmatoarele rădăcini:

· Yürü – yürümek

· Yörü – yörümek

· Termenul antitetic pentru yörük/ yürük este yatuk/yatık = sedendar; unde avem radacina yat- yatmak = a dormi, a zace.

Această ipoteza a fost îmbrățșată de mulți savanți.

2. La sfârșitul secolului XIX scriitorul și ideologul turc Ziya Gökalp afirmă ca etnonimul Türk provine din rădăcina töre/ türe = lege. Această afirmație nu prea se susține.

3. Într-un text persan din sec. X, pentru a desemna popoarele turcice care locuiau în Asia Centrală dincolo de fluviul Amu-Darya ( tr. Ceyhun), respectiv nordul Iranului, se folosește cuvântul turanieni, de la denumirea geografică Turan.

4. La început Türk care provenea din radacina tür, nu constituia un nume de etnie, ci avea sensul de putere, forță și se referea la grupul dominant dintr-o comunitate turcică.


Cine au fost primii turci? 


steagul primului stat turcic
                                                  

Prima formațiune statală în a cărei denumire se regăsește cuvântul Türk este cea denumita Gök-Türk ( turcii celești/ turcii albastrii). Aceștia au întemeiat un stat în secolul al VI-lea, stat care urma să supraviețuiască în ciuda unor momente de prabușire până către secolul IX. Acest stat reunea mai multe etnii, iar clasa conducătoare din rândul căreia era ales și suveranul se numea Türk.

În documentele bizantine întâlnim termenul Turkia prin care erau desemnate teritorile locuite de turcii din Asia Centrală. Anatolia începe să fie dominată din punct de vedere demografic de elemente turcice venite din Asia Centrală prin culoarul iranian în secolul XII.

Turcii, ca atare au fost menționați pentru prima dată de cronicile chineze pe la jumătatea secolului VI sub numele de Tu-Kyu.

Unde s-au aflat primele populații turcice?

Populațiile turcice s-au format între munții Altay si Ural ( nordul extrem al Asiei Centrale). Mongolia este patria popoarelor turcice. Migrațiile din zona inițală au început foarte devreme și s-au desfașurat pe parcursul a mai multor mii de ani. În cursul acestui proces, unele populații s-au rupt total de rădacinile lor, respectiv iakuții si ciuvașii din Siberia a căror limbă este cea vorbită în zona munților Altay. În alte situații, s-au produs migrații spre vest, astfel grupuri mari de popoare turcice au ajuns să se stabilească la gurile fluvilor Volga și Don unde au conviețuit cu sciții. Se cunoaște că populația turcică numită Itil Türkleri au migrat către Bulgaria.

Alt val semnificativ s-a îndreptat către India și Punjab, dând naștere grupului de huni albi. Aceștia au pus bazele unor dinastii locale și s-au îndepărtat treptat de rădăcinile turcice sub influența indienilor și a iranienilor.

Cele mai profunde migrații istorice au fost ale hunilor si ale oguzilor ( strămoșii turcilor segiukizi – turcii otomani). Migrațiile s-au produs datorită valurilor de noi populatii. 

Cauzele migrațiilor:

1. Economia : lipsa pășunilor

2. Conflictul cu alte grupuri

3.  Clima aspră 

4.  Unele populații au fost alungate


Care au fost dinastiile turcice ?

1. Dinastia Gök-Türk
2. Dinastia Uygurilor
3. Dinastia Oguzilor
4. Dinastia Selgiucizilor
5. Dinastia Otomanilor


Pe harta de mai jos se poate observa dimensiunea și așezarea geografică a primului stat turc.




Comentarii

Postări populare

❗ Prima lecție de limba turcă 📚😍

🇹🇷❗️📚 Lecție nouă - Adjectivul în limba turcă - Duygular = Stări de spirit